Leefschool de Grasmus houdt een buurtfeest


De ouderwerking van Leefschool De Gramus Leuven organiseert een feest voor de ouders van de school én de buurt. Dit werd volledig in elkaar gestoken door de ouderwerking.


Context van de school

“Wie zijn kind inschrijft op de Grasmus, schrijft ook zichzelf een beetje in.” Zo stelt directeur Begga Willems. Als leefschool verwachten ze van ouders een engagement naar de school en klas toe. Elke ouder kan dit echter op zijn eigen manier invullen. Niet iedereen hoeft dus lid te zijn van de ouderwerking of overal altijd mee te helpen. Dit is dus een engagement zonder verplichting. Als school in het centrum trekt de Grasmus ook zo’n 15 procent anderstalige ouders aan. Deze zitten niet echt in de kern van de ouderwerking, maar helpen bij veel gelegenheden wel mee. 

Aanpak

Normaal organiseerde de ouderwerking en de school jaarlijks een ‘gewoon’ schoolfeest, maar omdat het schoolteam al een grote musical had georganiseerd, zou dat te veel overlappen. De ouders wilden wel graag nog een feest om de vernieuwingen op de speelplaats in te huldigen en kwamen daarom met het idee van een buurtfeest.

Vooraf werd geflyerd en geafficheerd in de buurt en werden lokale handelaren aangesproken voor sponsoring. Op de dag zelf kwamen veel mensen uit de buurt naar het schoolfeest. Er was een kinderrommelmarkt en een heleboel animatie door de ouders: dansinitiatie, sjorren, gekke kapsels, grime, een skateramp. Ook een muziekband van een leerkracht en een ouder traden op. De vernieuwingen van de speelplaats werden plechtig ingehuldigd.

Iedereen was tevreden over de opkomst van zowel de ouders als de buurt. Bij een volgende editie zou men willen proberen om de buurt nog ‘groter’ te maken en nog meer lokale handelaren te betrekken. Ook zou men nog meer op zoek willen gaan naar talenten van ouders die het schoolfeest kleur kunnen geven.

Tips voor wie aan de slag wil 

  • Durf te vragen. Zowel ouders als mensen uit de buurt kunnen soms op onverwachte manieren helpen bij een project. Als je hen iets specifiek vraagt dat aansluit bij hun achtergrond, talenten of beroep, zijn ze vaak snel bereid om te helpen.

  • Hou het simpel. Wees realistisch in wat je van catering of activiteiten op het schoolfeest wil organiseren. Zeker als je tijd beperkt is, is het goed om te vertrekken van wat je kan.

  • Zorg voor een goede mix tussen gratis en betalende zaken op een schoolfeest. Zo krijgen ouders niet het gevoel dat ze er enkel zijn om de school te sponsoren.

  • Vraag eens rond bij partners als de provincie of stad of je bepaalde zaken niet goedkoper kan krijgen.

 

Contactgegevens