Grassoep maken en buiten lezen bij Basisschool De Stadsmus in Oudergem

Concrete realisatie

Speelterrein          

De school heeft een groot groen terrein helemaal speelvriendelijk gemaakt voor de leerlingen. Ze kunnen er ravotten, leren spelen tussen het groen, dit is geen evidentie voor deze leerlingen uit de hoofdstad.

Er stonden al enkele bomen op het terrein, bij nader inzicht blijkt de school een echte boomgaard te hebben: enkele fruitbomen, een vlier en een notenboom werden ontdekt. De vruchten hiervan worden gebruikt; er wordt bijv. appelmoes gemaakt met de leerlingen van de appels.

De school won op het recente Bubble Festival (een festival waar Brusselse scholen hun ecologische projecten kunnen komen voorstellen) een prijs voor haar zintuigenkoffers (zie verder).

Moestuin

Er is een moestuin in opbouw, de leerlingen hebben voorgezaaid en uitgeplant. Ouders helpen bij het onderhouden van de moestuin tijdens de schoolvakanties.

Met geldprijs die de school won op het Bubble Festival worden nieuwe zaadjes aangekocht.

Zithoek

Uit de tuin werden doorgezaagde boomstronken gerecupereerd en gebruikt als zitjes voor de zithoek. Een buitenhoek die ook gebruikt wordt om in te gaan lezen bij mooi weer. De stronken werden gemarkeerd met een groene stip. Zo weten de leerlingen dat ze bij de zithoek horen en niet mogen verplaatst worden om er een kamp mee te gaan bouwen, wat in het begin weleens gebeurde.

Buitenkeuken

Een ouder richtte een buitenkeukentje in. Met afvalhout en afgedankte potten en pannen werd het keukentje ingericht. Er worden veelvuldig nootjes en boterbloemen gestoofd, naast de dampende grassoep.

Kampplaats en Kampkoffers

Het terrein leent zich uitstekend om kampen te bouwen, die duiken dan ook overal op. De kinderen mogen daarvoor alle dood materiaal gebruiken op het terrein, met uitzondering de spullen van de kook- of zithoek.

Om het nog leuker te maken, kunnen ze ook kampkoffers ontlenen, daar zitten grote knijpers, touw en oude lakens.

Zintuigenkoffers

Er werden zintuigenkoffers ontwikkeld die de leerkrachten gebruiken.

koffer1koffer2

Context van de school

School met een gemengd publiek; veel verschillende nationaliteiten in de Brusselse rand.

Geschiedenis en verloop

De school heeft een groot groen terrein. Al jaren was het een overwoekerde groene hoek. Enkele keren werden er pogingen gedaan om het terrein bespeelbaar te maken. Maar omwille van de vele brandnetels, raakte het telkens weer overwoekerd. Tot enkele juffen volhardden en Brandnetelbrigades oprichtten die systematisch het woekeren van de netels tegengaan. Ook krijgen ze 2x per jaar externe hulp en worden de netels afgemaaid.

Voor de nodige kennis en een kleine subsidie kan de school beroep doen op Leefmilieu Brussel. Van de scholengroep komt ook een aantal maal per jaar iemand helpen met het tuinonderhoud en sporadisch wordt beroep gedaan op een externe tuinkracht.

Betrokkenen

Leerkrachten, Directie, Ouders, MOS-team, Ondersteuning van Leefmilieu Brussel en de scholengroep.

Opvolging

De twee initiatiefnemende leerkrachten volgen alles op, vooral het werk van de netelbrigades.

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zoek mensen die je daarbij kunnen ondersteunen.

Wil je ouders komen laten helpen, zorg dan dat je goed georganiseerd bent. Zorg dat je op voorhand alle materiaal klaar liggen hebt en stel een duidelijk werkplan op. Zo is het voor iedereen snel duidelijk wat er gedaan moet worden en is al het nodige bij de hand. Alles loopt dan veel sneller en vlotter, ouders beginnen ook niet rond te dralen, niet wetend wat ze moeten doen of waar het materiaal is.

Om de overwoekering tegen te gaan en ouders te stimuleren om ook wat onderhoud te komen doen aan de tuin tijdens de vakanties, zal de tuin nu toegankelijk worden gesteld voor ouders tijdens de vakantie. Ze kunnen er dan komen spelen met de kinderen.

Sommige kinderen zijn het spelen in de natuur helemaal niet gewoon, ze bloeien onverwacht op maar worden soms ook overdonderd. Soms is het dus nodig om hen in het begin wat te begeleiden en hen aan te leren hoe ze in en met de natuur kunnen spelen.

Contactgegevens

Janneke Holvoet: 0477/24 95 45 email: janne118@hotmail.com

Liesbeth Van Beerstel : 0476/ 85 41 04: liesbethvb@hotmail.com