Gezonde broodjes- en schoolmaaltijden

  • 25 februari 2019

Hoe kan een school van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze maken? In onze omgeving zien we helaas vaker het tegendeel: calorierijk, ongezond voedsel is overal beschikbaar en relatief goedkoop.

Er gebeurt al heel wat op scholen: ze besteden aandacht aan gezonde voeding in de les en geven vaak het goede voorbeeld in hun eigen aanbod. Maar er is nog werk aan de winkel. Een beleid rond gezonde voeding, dranken en tussendoortjes op school is een langdurig proces waarin het schoolteam samen met de leerlingen én de ouders stap voor stap evolueert van losse acties rond voeding op school naar een samenhangend beleid.

De afgelopen jaren werd vanuit de overheid heel wat actie ondernomen om dit thema op de agenda te plaatsen. Zo zijn er maatregelen genomen rond schoolmaaltijden, broodjesmaaltijden, dranken en tussendoortjes. In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op de broodjesmaaltijden en de schoolmaaltijden.

 

Wist je dat?

  • Uit de indicatorenbevraging van Gezond Leven blijkt dat in 2015 bijna 7 op 10 (68 %) secundaire scholen belegde broodjes aanbieden. Genoeg draagvlak dus om de richtlijnen voor een gezonde broodjeslunch op toe te passen.
  • Warme maaltijden blijven sterk ingeburgerd in de scholen. Iets meer dan 6 op 10 basis- (66 %) en secundaire scholen (62 %) bieden warme maaltijden aan. De gids voor schoolmaaltijden geeft richtlijnen om de school op weg te helpen.

 

Wil je als ouder graag meer weten over…?

  • Eet je kind warm op school? Bekijk het weekmenu en stem de maaltijden thuis hier op af. Nog meer tips vind je hier.  
  • De inhoud van een brooddoos hoeft niet saai te zijn. Pastasalade, volkoren wrap of boterhambrochette? Beleg van fruit, gegrilde groenten of een eitje? Wat kerstomaten, radijzen of ongezouten noten voor erbij? Wil je nog meer ideetjes voor een gezonde brooddoos? Bekijk de mogelijkheden en laat je inspireren.
  • Loop je verloren in alle hypes rond gezonde voeding en weet je niet meer wat nu wel of niet gezond is? De website van gezond leven helpt je vooruit!

 

Ga met dit thema aan de slag in je ouderwerking

  • Plaats het thema op de agenda in de ouderraad en de schoolraad. Wissel ervaringen uit en geef constructieve suggesties aan de school. Ga samen met de school aan de slag.
  • Ontdek de gratis affiches, folders, postkaartjes en zelfs placemats van de voedings- en bewegingsdriehoek. Of gebruik de posters met dranken en tussendoortjes om leerlingen bewust te maken van het suikergehalte.
  • Organiseer een workshop gezonde brooddozen voor ouders en hun kinderen op school.
  • Informeer ouders over gezonde brooddozen bv. via de voorbeeldbrief van evenwichtige brooddozen van de school  en over de warme maaltijden op school via de voorbeeldbrief

 

Nog vragen of suggesties?

gezondheid@g-o.be of Veerle.Vyverman@g-o.be