Basisschool Dol-Fijn organiseert nieuwjaarsparty voor ouders


Heel veel ouders zetten zich tijdens het schooljaar heel hard in voor één of meerdere activiteiten. De boog kan echter niet altijd gespannen staan en die nieuwjaarsparty is een beloning voor alle geëngageerde ouders én een uitnodiging voor andere ouders om mee te stappen in het verhaal van de ouderwerking.


Context van de school

Binnen basisschool Dol-Fijn zijn een heleboel werkgroepen van ouders actief. Die zetten zich steeds voor een bepaald doel of activiteit in: het grootouderfeest, het eetfestijn, groen op school, kaas en wijn, de openklasdagen, het Nelsonfestival – dat is het jaarlijkse schoolfeest- en de kerstmarkt. De ouders kunnen zelf hun activiteiten plannen en ze krijgen ook inspraak over waar het budget aan besteed wordt. Bij elke werkgroep is er ook steeds iemand van het schoolteam ter ondersteuning. 

Aanpak

De nieuwjaarsparty is een gesloten feest voor ouders en het schoolteam. De ouders of het schoolteam moeten die avond niet werken of shiften draaien, daarvoor komt een plaatselijke tafeltennisclub langs. Zij komen tappen en ruimen alles op. In ruil krijgen ze de opbrengst.

Via dit feest krijgt het schoolteam de kans om de ouders op een informeler manier te leren kennen. Daardoor verkleint de afstand tussen leerkrachten en ouders echt en is er een gemoedelijker sfeer die ook de rest van het schooljaar blijft.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Nodig niet alleen de reeds geëngageerde ouders uit, maar probeer met dit evenement ook nieuwe ouders warm te maken voor de ouderwerking.
  • Betrek als ouderwerking ook het schoolteam in de nieuwjaarsparty.
  • Bekijk of je een thema aan het feest wil geven: dat hangt af van de groep en dynamiek, maar kan zeker het ijs breken.
  • Wat je ook doet, zorg dat er plezier gemaakt wordt. Werk hard, maar zorg steeds voor een goede sfeer.

 

Contactgegevens