Wij zoeken LOP-ouders

  • 15 oktober 2019

Wat is het LOP?

Het LOP of lokaal overleg platform is een groep van mensen uit een bepaalde regio, stad of gemeente die zich inzetten voor goed onderwijs en gelijke onderwijskansen voor alle kinderen. Er zijn LOP’s voor basis- en voor secundair onderwijs.

Wie zit er in een LOP?

De partners zijn heel breed gekozen. Uit het onderwijsveld  zijn dit  o.a. schooldirecties, vakbonden en  CLB medewerkers. Maar de LOP leden komen ook uit een breder veld zoals vertegenwoordigers van minderheden, verenigingen voor armen en de lokale besturen. Ook ouders zijn vertegenwoordigd in het LOP. Hun stem is natuurlijk extra belangrijk als het gaat over onderwijs.

Wat doet het LOP?

Het LOP zet zich in voor goed onderwijs en gelijke onderwijskansen. Het verzet zich tegen uitsluiting, discriminatie en sociale scheiding. Vanaf het schooljaar 2020-2021 is het nieuwe decreet inschrijvingsrecht van kracht. Kamperen aan de schoolpoort om je kind in te schrijven hoeft dan niet meer. Het LOP zal erop toezien dat dit alles in goede banen wordt geleid.

Wat doet een LOP-ouder?

In elk LOP zitten er 2 ouders die voor de ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) alle ouders vertegenwoordigen: 1 ouder voor het officieel onderwijs en 1 ouder voor het vrij onderwijs. Helaas hebben we nog niet in alle LOP’s een oudervertegenwoordiger. Ben jij als ouder al actief in de ouderwerking en spreekt werken rond gelijke onderwijskansen je aan, dan hebben we jou nodig! Je vergadert ca. 3 keer per jaar, ontmoet verschillende mensen uit het onderwijsveld en de lokale organisaties en je kan actief bijdragen aan gelijke onderwijskansen. Je kan hierbij altijd rekenen op de steun en hulp van de begeleider diversiteit bij GO! ouders. We zoeken o.a. nog ouders voor de volgende steden: Mechelen, Turnhout, Brussel (secundair onderwijs), Lier, Genk, Sint Truiden, Aalst, Gent (basisonderwijs), Brugge, Leuven (basisonderwijs) en Tienen. Meer info vind je hier.

Wat nu?

Voel je je aangesproken om deel uit te maken van een LOP? Check dan eerst even of er een LOP actief is in jouw buurt op http://www.agodi.be/zoek-lop. Neem daarna contact op met Isabelle Ceuppens, Begeleider Diversiteit, isabelle.ceuppens@g-o.be. Hopelijk mogen we jou binnenkort verwelkomen als nieuwe LOP-ouder.

 

 
Contactpersoon
Isabelle Ceuppens
Begeleider Diversiteit
0474 06 91 80