Veranderingen in de vzw-wetgeving en gevolgen voor ouderwerkingen

  • 22 maart 2019

Op 1 mei 2019 treedt het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV) in werking. Hierdoor veranderen een aantal zaken voor ouderwerkingen die als vzw georganiseerd zijn. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

  • De ‘vereniging zonder winstoogmerk’ wordt de ‘vereniging zonder winstuitkering’. Vzw’s mogen dus winst maken. Maar een vzw mag die winst enkel maken in functie van het belangeloos doel van de vereniging en de vzw mag ook geen winst uitkeren. Opgepast: kiezen voor commerciële activiteiten als hoofddoel heeft ook andere gevolgen (bv. op vlak van belastingen).
  • Vroeger moesten er minimum 3 personen zijn om een vzw op te richten, nu volstaan 2 personen.
  • De rechtbank van koophandel bestaat niet meer en is vervangen door de ondernemingsrechtbank. De statuten moeten dus neergelegd worden ter griffie van de ondernemingsrechtbank. Ook de jaarrekeningen moeten ingediend worden bij de ondernemingsrechtbank.

 

Aan de statuten moeten ook heel wat zaken veranderen. Zo heet de Raad van Bestuur voortaan ‘bestuursorgaan’, de bevoegdheden van de Algemene Vergadering zijn uitgebreid, bepaalde procedures zijn veranderd enz. Het is verplicht dat elke vzw zijn statuten laat aanpassen, maar er zijn verschillende termijnen:

  • Vzw’s kunnen hun statuten vrijwillig aanpassen vanaf 1 mei 2019.
  • Een vzw die een statutenwijzing doorvoert moet vanaf 1 januari 2020 ook alle verplichte aanpassingen doen.
  • Tegen 1 januari 2024 moet elke vzw sowieso de verplichte aanpassingen gedaan hebben.

 

Interesse in de vernieuwde modelstatuten voor ouderwerkingen, aangepast aan de nieuwe regelgeving? Of heb je graag een lijstje met de aanpassingen die moeten gebeuren aan de statuten? Mail Veerle.Vyverman@g-o.be