Schoolkeuze tijdens de maatregelen

De overgang van het lager naar het secundair onderwijs of van het secundair naar het hoger onderwijs zijn belangrijke overstappen. Ze vragen wel wat denkwerk en voorbereiding. Normaalgezien zijn er infomomenten, opendeurdagen, proeflessen, uitwisselingsmomenten enz. om die keuze te helpen maken. Dat is nu helaas allemaal niet mogelijk. Een aantal organisaties dachten hierover na en zetten je op weg!

 

onderwijskiezer

Overgang basisonderwijs naar secundair onderwijs: hulp voor ouders van onderwijskiezer

De zoektocht naar een school voor secundair onderwijs is altijd een uitdaging maar tijdens de coronamaatregelen meer dan ooit. Vanuit Onderwijskiezer werden handvatten opgesteld om ouders te helpen bij de zoektocht. Je vindt in de handvatten informatie over volgende stappen:

  • Ken je kind
  • Wat vinden mijn kind en ik belangrijk in een school voor SO?
  • Informeer je vooraf over de hervormde 1e graad SO
  • Bezoek de websites van de scholen
  • Probeer een antwoord te vinden op een aantal vragen
  • Vergelijk de websites van de scholen en de antwoorden die je kreeg op je vragen

 

vskOvergang secundair onderwijs naar hoger onderwijs: reddit-community van VSK

Heel wat leerlingen verlaten dit jaar het secundair onderwijs om hun studie verder te zetten in het hoger onderwijs. Helaas zijn er nu heel wat infomomenten en andere initiatieven rond studiekeuze weggevallen. De Vlaamse Scholierenkoepel heeft daarom een 'reddit-community' opgestart waar jongeren vragen kunnen stellen aan andere scholieren of studenten. Op deze manier informeren ze zich verder over bepaalde studierichtingen. Je kan je ook als ouder beschikbaar stellen.