Schermtijd

Schermtijd wijst op de hoeveelheid tijd dat je kind achter een scherm (televisie, smartphone, tablet of computer)  besteedt. Wanneer je kind voor een scherm zit, beleeft het schermtijd.

Kinderen maken bijna elke dag gretig gebruik van een scherm. Er valt voor hen heel wat te beleven op het internet en sociale media en de meeste kinderen kunnen daarom vaak geen dag zonder hun scherm. Sommige kinderen en jongeren ervaren zelfs het gevoel iets te missen, verwoord als ‘Fear Of Missing Out’ (of anders gezegd FOMO), als ze hun gsm niet binnen handbereik hebben. Het gevolg daarvan is dat de schermtijd van kinderen in een snel tempo kan oplopen. Toch blijft een gezonde balans van schermtijd en geen schermtijd voor je kind van belang. 

De eigen schermtijd kan worden geraadpleegd in de schermtijdapps op je gsm die het volgende kunnen weergeven:

  • Totale schermtijd
  • Gemiddelde schermtijd per dag/per week
  • Meest gebruikte apps
  • Verdeling van schermtijd per apps

Als ouder kan je de vragen stellen: wat, waar, hoelang en wanneer mag mijn kind gebruik maken van een scherm? Om de schermtijd in de hand te houden maken vele ouders gebruik van enkele afspraken rond schermtijd. Op een leuke manier afspraken maken kan met het afsprakenspel van Medianest. Via een vragenlijst kom je met je kroost tot enkele deals in verband met schermtijd. Of je kan de afsprakenlijst van Medianest downloaden en enkele afspraken samen met je kind(eren) inkleuren.

Van jongs af aan maken kinderen gebruik van verschillende soorten media. Doorheen hun levensloop verandert hun media-gebruik en wijzigen dus ook de risico's. Via de mediagroeilijn van Medianest krijg je een overzicht hoe kinderen opgroeien met media en hoe je daar als ouder het beste mee omgaat. 

Tijdens de corona-periode is de schermtijd binnen vele gezinnen met kinderen en jongeren flink opgelopen, wat heel normaal is. Medianest deed een onderzoek naar schermtijd tijdens de corona-maatregelen bij zo een 750 ouders en bundelden daarbij enkele tips voor ouders rond schermtijd in tijden van corona.

Meer informatie:

https://www.kliksafe.nl/blogs/mediaopvoeding/wat-is-schermtijd/

https://www.medianest.be/hoelang-mag-mijn-kind-naar-een-scherm-kijken

 

Contactpersoon
Timothy Van Raemdonck
Coördinator