Regenboog Ingelmunster werkt met natuurouders

Concrete realisatie

Regenboog Ingelmunster werkt intussen al 10 jaar met natuurouders. De natuurouders begeleiden kleine groepjes leerlingen in het bos of de natuur in samenwerking met de leerkrachten.

 

Context van de school

De groene school ligt in een gemeente en heeft een groen domein/ bos rond de school.

 

Geschiedenis en verloop

Door de groene omgeving van de school is er al lang een grote betrokkenheid bij ouders om hierbij te helpen. Ouders zorgen al lang voor de beplanting, het snoeien enz. Zo ontstond bij de ouders met groene vingers ook de interesse om iets meer te doen. De ouders volgden een opleiding tot natuurouder (georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen)

De natuurouders begeleiden kleine groepjes leerlingen. De leerkrachten voorzien de opdrachten en daarna gaan de leerkracht en de natuurouders elk aan de slag met een klein groepje. Dat is voor veel opdrachten in de natuur handiger dan in een grote groep (bv. oefeningen met de determinatietabel, de omtrek van een boom meten enz.).

 

Evaluatie

Er zijn momenteel 8 à 10 natuurouders actief op school. 2 jaar geleden werd er een nieuwe cursus georganiseerd, dus de actieve ouders zijn nog relatief nieuw. Mocht er terug interesse zijn bij nieuwe ouders, dan kan de school altijd een nieuwe cursus aanvragen bij de provincie.

 

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

  • zorg voor een leerkracht/ouder die de groep natuurouders kan aansturen: vergaderingen vastleggen, kalender bespreken en planning maken, …
  • toon appreciatie voor wat de natuurouders doen. Mensen blijven maar geëngageerd als ze zich erkend en welkom voelen.
  • Omschrijf de taak van de natuurouders duidelijk als aanvulling, ondersteuning van de leerkrachten.

 

Contactgegevens

Evy Becquart

GO! basisschool Regenboog - www.regenboogingelmunster.be

Meulebekestraat 38 - 8770 Ingelmunster

tel. 051 30 26 23