Ouders en leerlingen volgen samen les in Atheneum Hoboken


In Atheneum Hoboken werden op de Dag van de Ouder (15 oktober) ouders met kinderen in de eerste graad uitgenodigd om samen met hun kinderen les te volgen.


Context van de school

Atheneum Hoboken is een buurtschool waar veel kinderen met een migratieachtergrond schoolgaan. Veel ouders zijn anderstalig.

Aanpak

De coördinator vertelt: “We namen het initiatief naar aanleiding van de ‘Dag van de ouder’, die op 15 oktober in het Antwerpse onderwijs werd georganiseerd. Alle ouders werden samen met hun kinderen verwelkomd met koekjes, thee en koffie en kregen kort wat uitleg over de dag van de ouder. Daarna nodigden we de ouders uit om samen met de leerlingen op Smartschool gegaan. Dat was voor velen onder hen een zeer leerrijke ervaring en had als voordeel dat de leerlingen konden helpen.

Na een korte pauze was het tijd voor drie lesjes. In een doorschuifsysteem volgden de ouders achtereenvolgens Engels, verzorging en techniek. Dat zorgde voor een interessante dynamiek. Bij de lessen Engels schrokken sommige ouders: ‘moeten jullie dat allemaal leren op school?’. Bij verzorging voelden sommige mama’s zich juist heel erg in hun sas en konden de leerlingen van hen nog iets leren.”

Op een totaal van 50 leerlingen in de eerste graad kwamen 25 ouders opdagen. Voor de ouders was het natuurlijk heel boeiend om te zien hoe het er op de school aan toegaat, maar ook de leerkrachten vonden het echt leuk. En ja, zelfs de leerlingen die hun ouders meebrachten waren eigenlijk wel blij dat ze hun ouders eens konden tonen hoe het er aan toeging. 

Tips voor wie aan de slag wil

  • Maak bijeenkomsten laagdrempelig: niet te vaak en niet te lang

  • Durf focussen: wij richten ons momenteel bijvoorbeeld op de eerste graad

  • Zorg voor voldoende afwisseling bij de voorbeeldlessen en hou ze kort genoeg

  • Zorg dat verwachtingen van ouders duidelijk zijn

  • Maak gebruik van de troeven van je school. We lieten de ouders uitnodigen door de leerlingen in het 7e jaar onthaal.