Nieuwjaarsreceptie voor ouders in Basisschool Stene Oostende


Op vrijdag 8 januari konden de ouders van Basisschool Stene in Oostende na school niet alleen hun kind afhalen, maar ook genieten van een hapje en drankje op een heuse nieuwjaarsreceptie. Die organiseren de school en het oudercomité samen. Al naargelang het weer staan er buiten of binnen verschillende standjes met drank en eten. Ouders kunnen drankkaarten kopen en krijgen ook een gratis drankje.


Context van de school

Basisschool Stene is een buurtschool in Oostende met ongeveer 500 leerlingen.

Aanpak

Niet iedereen komt zijn of haar kind halen aan de schoolpoort en met de nieuwjaarsreceptie hoopten we iedereen toch eens samen te brengen op de school.

“We proberen het ook elk jaar origineel te maken: zo zorgen we voor verschillende eet- en drinkstanden met bijvoorbeeld barbecue, streekbieren, pannenkoeken, koffie… We zetten ook statafeltjes en er speelt een muziekbandje.”

We hebben vooraf via verschillende kanalen gecommuniceerd: op Facebook, via de website, via briefjes met de kinderen… Ook in het kerstrapport staken we nog eens een briefje. Daarnaast promoten de leerkrachten en leden van het oudercomité natuurlijk ook mondeling de nieuwjaarsreceptie.

We zorgen er ook voor dat alle ouders de kans krijgen om langs te komen. We beginnen al om 15u met de receptie. Dan zie je veel ouders die hun kind komen afhalen. Maar niet iedereen raakt zo vroeg op de school. Gewoonlijk zien we rond 18u een tweede golf van bezoekers, dat zijn vaak werkende ouders. De receptie duurt ongeveer tot 21u. Ouders hebben dus tijd genoeg om langs te komen. Ze hoeven ook niet op voorhand in te schrijven. De overschot van de catering houden we dan voor een volgende activiteit. Dat maakt het allemaal laagdrempelig.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Onderschat de tijd niet voor het opstellen van de standen en tafeltjes.

  • Voorzie een alternatieve binnenruimte in geval van regenweer.

  • Zorg voor een draaiboek en een duidelijke takenlijst.

  • Heb aandacht voor een goede sfeer, ook bij wie meehelpt. De leden van het oudercomité doen alles vrijwillig, dus is plezier en gezelligheid voor hen erg belangrijk.

  • Brengt je activiteit ook iets op? Laat dan achteraf aan de ouders weten hoe de school met dat geld geholpen is of wat je ermee gekocht hebt. Wacht daar ook niet te lang mee.