Leefschool De Oogappel maakt van de speelplaats een tuin


In Leefschool de Oogappel werd het kale grasveld naast de speelplaats omgevormd naar een tuin met reliëf, speel en rustplekken, een bloemenweide, een bijenhotel, een vijvertje en vele hoekjes om te ontdekken. De ouders hielpen niet alleen mee met de aanleg van de tuin, ze brachten ook zelf materialen aan waarmee de tuin mee opgebouwd werd. Ze hadden ook ruim inspraak in hoe de tuin er zou uitzien.


Context van de school

Leefschool De Oogappel kent een grote ouderbetrokkenheid en stelt zich van nature open voor ouders. De drempel is er erg laag. Dat bleek ook toen we de school ’s avonds bezochten: de ouder die ons rondleidde had de sleutel gekregen en leidde ons alleen rond. Er is veel vertrouwen. De school ligt in het hart van historisch Gent en daarom is het voor de kinderen belangrijk om op school voldoende groen te hebben.

Aanpak

Waar nu de Oogappeltuin ligt, was vroeger een leeg groot grasveld. De kinderen speelden daar wel op, maar bij het minste spatje regen veranderde het in een modderpoel en werd de rode vlag uitgehangen.

In 2010 schreef Klasse een wedstrijd uit ‘Droom je school’ en daarop ontwierpen de leerlingen de tuin van hun dromen. Ze wonnen daarmee prijzengeld en de school nam voor de werken het landschapsbureau ‘Fris in ’t landschap’ onder de arm. Toen het ontwerpbureau een eerste versie klaar had, werden alle ouders uitgenodigd om mee te komen nadenken over dit ‘babbelplan’. Na de eerste verkennende gesprekken werd een werkgroep opgericht die het project trok.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Win voor de aanleg van een speelplaats advies in bij organisaties met ervaring. Luister eens bij studiebureaus of ga eens kijken op www.springzaad.be.

  • Zoek betrokkenen met kennis van zaken: zijn er ouders die architect, aannemer, tuinaanlegger… zijn?

  • Duurzaam materiaal is top, maar soms ook duur. Kijk wat je kan verzamelen bij ouders en het schoolteam.

  • Ga eens kijken bij bestaande projecten, daar vind je zeker inspiratie.

Contactgegevens