Basisschool Dol-Fijn organiseert nieuwjaarsparty voor ouders

Concrete realisatie 

Heel veel ouders zetten zich tijdens het schooljaar heel hard in voor één of meerdere activiteiten. De boog kan echter niet altijd gespannen staan en die nieuwjaarsparty is een beloning voor alle geëngageerde ouders én een uitnodiging voor andere ouders om mee te stappen in het verhaal van de ouderwerking.

De nieuwjaarsparty is een gesloten feest, waarmee voor de school ook geen budget wordt verzameld. De ouders of het schoolteam moeten die avond ook niet werken of shiften draaien, daarvoor komt een plaatselijke tafeltennisclub langs. Zij komen tappen en ruimen alles op. In ruil krijgen ze de opbrengst.

Naast de ouders is ook het schoolteam aanwezig op die avond. Zij krijgen de kans om de ouders op een informeler manier te leren kennen. Daardoor verkleint de afstand tussen leerkrachten en ouders echt en is er een gemoedelijker sfeer die ook de rest van het schooljaar blijft.

Context van de school

Er zijn een heleboel werkgroepen van ouders actief. Die zetten zich steeds voor een bepaald doel of activiteit in: het grootouderfeest, het eetfestijn, groen op school, kaas en wijn, de openklasdagen, het Nelsonfestival – dat is het jaarlijkse schoolfeest- en de kerstmarkt.  Als school vinden we het heel belangrijk om vertrouwen en autonomie te geven aan de ouderwerking.  We doen dat op deze ook school met de kinderen en die lijn trekken we gewoon door. De ouders kunnen zelf hun activiteiten plannen en ze krijgen ook inspraak over waar het budget aan besteed wordt. Bij elke werkgroep is er ook steeds iemand van het schoolteam ter ondersteuning.  Ons oudercomité telt momenteel 20 à 25 leden, maar in de werkgroepen zijn er nog veel meer ouders geëngageerd. Elke werkgroep heeft ook een voorzitter die verslag doet aan de hele ouderwerking. We vergaderen zo’n acht keer per jaar. Tijdens die vergaderingen blikken we terug op eerdere activiteiten en briefen we iedereen over wat er komen gaat.

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Nodig niet alleen de reeds geëngageerde ouders uit, maar probeer met dit evenement ook nieuwe ouders warm te maken voor de ouderwerking.

Betrek als ouderwerking ook het schoolteam in de nieuwjaarsparty.

Bekijk of je een thema aan het feest wil geven: dat hangt af van de groep en dynamiek, maar kan zeker het ijs breken.

Wat je ook doet, zorg dat er plezier gemaakt wordt. Werk hard, maar zorg steeds voor een goede sfeer.

 

 

 

 

Basisschool Dol-Fijn Rillaar

Directeur Katrien Albrecht

Ebdries 12

3202 Rillaar

directeur@bsdolfijn.be