Gezonde tussendoortjes op school

 • 26 maart 2019

Er zijn massa’s ongezonde tussendoortjes op de markt. Kinderen en jongeren brengen vaak minder gezonde tussendoortjes mee van thuis, maar op de scholen is er soms ook nog een aanbod aan minder gezonde tussendoortjes. De afgelopen jaren werd vanuit de overheid heel wat actie ondernomen om dit thema op de agenda te plaatsen. De focus lag in een eerste fase op het aanbod tussendoortjes dat scholen zelf hebben. Een beleid rond gezonde voeding, dranken en tussendoortjes op school is een langdurig proces waarin schoolteam, de leerlingen én de ouders stap voor stap evolueert van losse acties rond voeding op school naar een samenhangend beleid. Gezonde tussendoortjes is daar een belangrijk onderdeel van.

 

Wist je dat?

 • Onderwijs en de voedingsindustrie gingen samen het engagement aan voor een evenwichtiger en gezonder dranken- en tussendoortjesbeleid in de Vlaamse scholen tegen 2020-2021.
 • 19% van de basisscholen biedt dagelijks een stuk fruit aan. Een mogelijke verklaring voor dit lage percentage is dat steeds meer scholen met de ouders afspraken maken om één of meerdere dagen in de week zelf fruit van thuis mee te brengen.
 • 90% van de basisscholen biedt nooit koeken met chocolade of vulling, wafels, cake, taart en ander gebak, chocolade, snoeprepen en snoep aan.  Dat is een positieve evolutie!
 • 55% van de secundaire scholen biedt nooit koeken met chocolade of vulling, wafels, cake, taart en ander gebak, chocolade, snoeprepen en snoep aan. Deze tussendoortjes worden bij voorkeur niet meer aangeboden in de toekomst. Biedt de school deze momenteel nog aan, dan wordt dit aanbod afgebouwd (bv. wafels duurder dan fruit en enkel nog tijdens de middagpauze)

 

Wil je als ouder graag meer weten over…?

 • Welke tussendoortjes kunnen op school? Handig om het aanbod op jouw school aan af te toetsen, maar ook een handige leidraad over welke tussendoortjes je bij voorkeur meegeeft aan je kind.
 • Meer tips voor gezonde tussendoortjes? Ook als volwassene kan je soms wel wat inspiratie gebruiken.   
 • Al gehoord van piratenbananen, fruitpizza of een komkommertrein? Er zijn veel leuke kunstwerkjes te vinden met fruit en groenten waar kinderen verzot op zijn. Erg tijdrovend voor het dagdagelijks tussendoortje, maar misschien wel een ideetje voor een gezonde verjaardagtraktatie in de klas?

 

Ga met dit thema aan de slag in je ouderwerking

 • Plaats het thema op de agenda in de ouderraad en de schoolraad. Bekijk ter voorbereiding de afspraken rond tussendoortjes in het schoolreglement (bv. ook rond verjaardagtraktaties). Wissel ervaringen uit en geef constructieve suggesties aan de school. Ga samen met de school aan de slag.
 • Vraag promotiemateriaal aan voor op school! Er bestaan laagdrempelige affiches rond tussendoortjes. Ze zijn erg visueel en dus ook handig om te gebruiken bij kinderen en anderstalige ouders. Bestellen kan hier.
 • Sprokkel ideetjes om rond tussendoortjes met ouders aan de slag te gaan op school in het inspiratieboekje ouderbetrokkenheid.

 

Nog vragen of suggesties?

gezondheid@g-o.be of Veerle.Vyverman@g-o.be