Examens en faalangst

  • 24 mei 2022

De toetsen en examens komen er weer aan. Dit zorgt bij veel kinderen en jongeren voor extra druk en stress . Maar sommigen kampen echt met faalangst. Wat kan je als ouder doen om je faalangstig kind te helpen? We geven hier kort een aantal tips en handvatten.  

In de eerste plaats is het belangrijk om te luisteren. Stel vragen, uit je bezorgdheid en erken de gevoelens van je kind. Studeren zal je kind zelf moeten doen, maar  als ouder kan jij wel zorgen voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. De draaglast die het leren veroorzaakt moet gecompenseerd worden door de draagkracht die energie geeft om vol te houden. Zorg dus af en toe voor de nodige ontspanning of verwenmomentjes. Dit kan op verschillende manieren: sport, relaxatie, mindfulness, yoga of om het even wat plezier verschaft. Iets samen met je kind doen versterkt jullie band.  

Piekert je kind heel veel en komt het hierdoor in een negatieve spiraal terecht? Zorg dan voor afleiding of gun het een “piekerkwartier” waarna het piekeren moet stoppen! Blijf het positieve benadrukken. Vraag bijvoorbeeld expliciet: “Wat was het leukste moment van je dag?”. Maak tijd voor verhalen van positieve ervaringen. Duik even samen in de foto’s van familie- of vakantiemomenten.  

Bekijk tenslotte samen de studieplanning en studiemethode. Misschien zorgt de faalangst van je kind voor te veel herhalen en te gedetailleerd studeren. Je kind heeft dan last van actieve faalangst. Het wil vooral de strikte controle bewaren en alles tot op het bot instuderen. Het omgekeerde is ook mogelijk. Dan is de planning te vaag of afwezig. Je kind doet zo weinig mogelijk. Het heeft last van passieve faalangst en gaat studeren vermijden en uitstellen.  

Waardeer je kind om wie hij of zij is, niet om zijn of haar studieresultaten. Focus in de eerste plaats op de inspanningen. Dan volgt daarna voor iedereen een welverdiende vakantie.