Een moestuin in de stad in Basisschool De Kleurdoos Brussel

Concrete realisatie

Een moestuin in het hartje van Brussel waar de hele buurt van kan meegenieten. Tijdens de lessen en over het middaguur krijgen de leerlingen tijd om hierin te werken. Een begeleider van de buitenschoolse kinderopvang ‘De Buiteling’ is verantwoordelijk voor de moestuin. Iedere woensdagnamiddag geeft hij een groenatelier. Ook op donderdagmiddag werkt hij in de tuin met de kinderen van de school. Op termijn hoopt men ook met de leerlingen van de secundaire scholen in de buurt aan de slag te gaan in een 12+ groenatelier. Ouders onderhouden de tuin regelmatig zodat deze altijd netjes verzorgd blijft.

Context van de school

Basisschool De Kleurdoos is een warme, open, multiculturele school met 2 vestigingsplaatsen in het hartje van de Brusselse vijfhoek. De school is een weerspiegeling van de buurt.

Het begrip "Brede school" is voor de Kleurdoos geen ijdel begrip. Op de campus in de Moutstraat zijn er verschillende organisaties aanwezig zoals IBO De Buiteling, Buurtsport, Zonder Handen,... Deze organiseren vooral activiteiten na de schooluren. Tijdens die naschoolse activiteiten kunnen kinderen zich op een verantwoorde en gezonde wijze verder ontplooien in het Nederlands. 
Veel belang wordt gehecht aan een goede wisselwerking tussen ouders en schoolteam. Via de schoolraad en een actieve ouderwerkgroep, alsook door het organiseren van koffiemomenten op geregelde tijdstippen trachten ze dit tot stand te brengen.

Geschiedenis en verloop

Het idee voor het aanleggen van een moestuin ontstond bij de ouderwerking. Alle leerlingen van de school wonen in het centrum van Brussel en hebben vaak geen tuin of een beetje groen in de buurt. De ouderwerking wou de kinderen leren hoe planten groeien, dat de aarde niet vies is en hoe de natuur in elkaar zit. De leden van de ouderwerkgroep zorgden voor de subsidies en de hele uitbouw was ook in hun handen. Er werden nieuwe subsidies aangevraagd om zo ook een verticale tuin te kunnen aanbouwen. 

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

Zorg dat je het hele jaar door voor de moestuin kan zorgen. Geef ouders de mogelijkheid om ook tijdens de zomervakantie de moestuin te onderhouden. Zij zorgen voor de tuin en in ruil kunnen hun kinderen op de speelplaats spelen. In een grootstedelijke context betekent dit een enorme meerwaarde.

Leg de lat niet te hoog! Je mag zeker niet teleurgesteld zijn. Voor de kinderen is het proces van het planten, verzorgen en oogsten veel belangrijker.

Maak goede afspraken met alle betrokken partners wie wat waar plant zodat niemands werk verloren gaat.  

Contactgegevens

Fien Sambaer
Brede school ‘Buiten de lijntjes’
Moutstraat 24

1000 Brussel

0485 47 29 44