Donderdag veggiedag in BS De Klimboom

Concrete realisatie

Sinds enkele jaren doet BS De Klimboom mee aan 'Donderdag Veggiedag'.

Aan het begin van het schooljaar legt de school aan de ouders uit dat ze hieraan meedoen. Er wordt aan de ouders gevraagd om elke donderdag een vegetarische lunch mee te geven aan de kinderen. Heeft de hele klas een veggie lunch mee, dan verdient de klas een wortel.

Heeft de klas drie wortels verzameld, dan houden ze een veggie kookworkshop in de klas. De leerlingen kiezen op democratische wijze uit een aantal recepten wat ze gaan klaarmaken. De ouders worden uitgenodigd om mee deel te nemen.

In de lessen wordt elk jaar opnieuw aandacht besteed aan gezonde voeding, zo onderzoeken de kinderen bijvoorbeeld de impact van vegetarisch eten op het milieu.

Ook het leerkrachtenteam doet mee aan het initiatief en voorziet op donderdag een veggie lunch.

Context van de school

BS de Klimboom is een landelijk gelegen Freinetschool uit Balen.

Geschiedenis en verloop

Het idee van de veggiedag kwam van ouders uit de ouderraad. Als MOS-school was de school maar al te bereid om hierop in te gaan en het leerkrachtenteam ging aan de slag om het idee uit te werken.

De kinderen onderzochten de impact op het milieu van vegetarisch eten. Enkele ouders kwamen workshops geven in de klas over vegetarisch koken.

De ouders worden elk schooljaar in september opnieuw gebriefd over de veggiedag.

Evaluatie

Er is een duidelijk evolutie te zien; waar er aan het begin van het jaar nog niet iedereen deelneemt, hebben steeds meer kinderen een veggie lunch mee in de loop van het schooljaar.

Opvolging

Elk jaar opnieuw in september worden de ouders gebriefd over het intiatief.

De lessen over gezonde voeding worden elk jaar opnieuw geïntegreerd en het thema wordt levend gehouden.

Contactgegevens van de school:

BS de Klimboom

Balen

0484/65 29 42

directie.de klimboom@g-o.be