De voorleesavond in Basisschool Klim-Op Zoersel


In december organiseerde Basisschool Klim-Op in Zoersel naar jaarlijkse traditie een Voorleesavond. “Het is het nuttige aan het aangename koppelen,” aldus zorgcoördinator Inge Van den Broeck, “We promoten lezen, zorgen voor een gezellige sfeer en brengen ouders, kinderen en het schoolteam dichter bij elkaar.”


Context van de school

Basisschool Klim-Op is een wijkschool in Zoersel met een 200-tal leerlingen. De voorleesavond bestaat al meer dan vijf jaar. De leerkrachten vinden taal, lezen en voorlezen erg belangrijk en promoten dit graag.

Aanpak

Alle ouders en kinderen van de school zijn uitgenodigd op onze voorleesavond in december. De school en het oudercomité zetten vooral in op gezelligheid. Alle kinderen komen aan in pyjama en ook de voorlezers hebben hun nachttenue aan! De kinderen worden ingedeeld in vier leeftijdsgroepen: de kleuters, de 1e graad, 2e graad en 3e graad. In die volgorde komen ze elk om beurt naar het voorleeslokaal voor een verhaal. Voor de kleuters doen ze poppenkast.

“We toveren voor het voorlezen de leraarszaal om in een echte gezellige kerstsfeer. We vinden het heel belangrijk dat voorlezen iets magisch is voor kinderen, dus we zetten hard in op die sfeer. De kinderen moeten bijvoorbeeld door een lange tunnel van tafels naar het voorleeslokaal kruipen. Hun gezichten wanneer ze binnenkomen zijn goud waard.”

“In het begin lazen we niet voor in een apart lokaal. Nu doen we dat wel en dat bevordert de magie en de aandacht van de kinderen. Verder is ook ons aanbod van eten en drinken vergroot. Vroeger was er enkel frisdrank, nu bieden we ook soep, jenever, hapjes… aan. Ons oudercomité telt een 15-tal leden en extra helpers, dus we kunnen dat ook aan.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Profiteer van de sfeer die rond kerst en de winterdagen hangt. Zet hier zeker op in door versiering en decoratie.

  • Je hoeft niet alleen voor te lezen. Voor de kleuters doen wij een poppenkast.

  • Bedankt al wie meegeholpen heeft achteraf. Het is een kleine moeite maar maakt een groot verschil voor hen.

  • Begin op tijd met je voorbereiding, maak duidelijke afspraken wie wat doet. Hou een draaiboek bij van de vorige jaren.