BS Omer Wattez houdt een echt gezond ontbijt


In BS Omer Wattez werd er een écht gezond ontbijt georganiseerd voor de kinderen. De cel pedagogie van de ouderwerking werkte alles uit en organiseerde het gezond ontbijt. Alles werd zelf gemaakt en er werd een beroep gedaan op ouders om lokale producten mee te brengen.


Context van de school

BS Omer Wattez is een kleinschalige basisschool in Maarkedal. Ze zet in op persoonlijk contact en heeft een grote betrokkenheid van ouders, leerlingen en buurt.

Aanpak

De oudervereniging van BS Omer Wattez heeft al langer een traditie van eens per jaar een ontbijt te organiseren op school voor de leerlingen. Vorig jaar werd het ontbijt geëvalueerd en de boodschap was duidelijk. Ons “gezond ontbijt” is nog steeds niet gezond genoeg, dit moest beter kunnen. Weg met de overvloedige suikers, de gesuikerde fruitsappen, de vettige vleeshapjes, de zelfgemaakte maar te veel gesuikerde confituur, de pannenkoeken, de gesuikerde broden...  Na een leuke en geanimeerde discussie rond wat nu echt gezond is, was het volgende onze opdracht : “we willen aan de kinderen bewijzen dat een lekker ontbijt ook gezond kan zijn”. 

Om te vermijden dat ouders goed bedoeld opnieuw met eigen gebakken, maar ongezonde zoete broden en andere ongezonde lekkernijen zouden komen aanzetten, werd dit jaar het formulier dat naar de ouders gaat, aangepast. De oudervereniging vroege aan de ouders wie voor welk soort fruit kon zorgen of wie eitjes van de eigen kippen kon meebrengen.

De sponsors werden doelbewust gericht gestuurd in plaats van keuzevrijheid te laten. Zo werd aan de beenhouwer uitdrukkelijk gevraagd om sneetjes kaas te voorzien, zodat geen gezouten of vet vlees zou worden aangeboden.

De avond voordien werden al de eitjes gekookt en de tafels klaar gezet. De kinderen kregen uiteindelijk fruitsla, eitjes, bruine boterhammen, zelfgemaakte (en minder gesuikerde) confituur, zelfgemaakte granola, zelfgemaakte smoothies, sneetjes magere kaas...

Na het ontbijt was het de beurt aan de helpers om gezellig samen te eten, en dat was ook het ideale moment om de restjes te bekijken en alles te evalueren, om zo bij te sturen voor het volgende jaar.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Op tijd starten met het zoeken van sponsors.

  • Stuur bij de lokale handelaars iemand langs uit het team die daar vaste klant is.

  • Wil je grote supermarktketens aanspreken, doe dit dan enkele maanden op voorhand.

  • Zorg dat in de dagen voorafgaand aan het ontbijt, verschillende medewerkers tijd kunnen maken om de beloofde producten te gaan ophalen bij de sponsors.

  • Kunnen de producten die gekoeld moeten bewaard worden, in de frigo’s op school gestockeerd worden? Indien niet, probeer dan tijdig uit te zoeken wie een extra frigo heeft of plaats kan vrij maken.

  • Geef de dag zelf aan één iemand de leiding die het aanspreekpunt is voor de andere medewerkers.

  • Maak een check list en een tijdsplanning op een groot blad papier met wat er allemaal dient te gebeuren en hang dit op.

  • Vergeet niet om foto’s te maken, die je kan posten via Twitter en Facebook. Zo creëer je meer betrokkenheid van de ouders en vind je het jaar daarna misschien gemakkelijker vrijwilligers om te komen helpen.

  • Vergeet niet om de sponsors met hun logo te vermelden op het formulier dat naar de ouders gestuurd wordt en geef de sponsors een exemplaar van het formulier. De volgende jaren kan je het formulier als voorbeeld gebruiken naar de sponsors toe.

 

Contactgegevens