BS Omer Wattez houdt een echt gezond ontbijt

Concrete realisatie 

In BS Omer Wattez werd er een écht gezond ontbijt georganiseerd voor de kinderen. De cel pedagogie van de ouderwerking werkte alles uit en organiseerde het gezond ontbijt. Alles werd zelf gemaakt en er werd een beroep gedaan op ouders om lokale producten mee te brengen.

Context van de school

BS Omer Wattez is een kleinschalige basisschool in Maarkedal. Ze zet in op persoonlijk contact en heeft een grote betrokkenheid van ouders, leerlingen en buurt.

Geschiedenis en verloop

De oudervereniging van BS Omer Wattez heeft al langer een traditie van eens per jaar een ontbijt te organiseren op school voor de leerlingen. Vorig jaar werd het ontbijt geëvalueerd :  de boodschap was duidelijk.  Ons “gezond ontbijt” is nog steeds niet gezond genoeg, dit moest beter kunnen. Weg met de overvloedige suikers, de gesuikerde fruitsappen, de vettige vleeshapjes, de zelfgemaakte maar te veel gesuikerde confituur, de pannenkoeken, de gesuikerde broden, …..  Na een leuke en geanimeerde discussie rond wat nu echt gezond is, was het volgende onze opdracht : “we willen aan de kinderen bewijzen dat een lekker ontbijt ook gezond kan zijn”. 

Om te vermijden dat ouders goed bedoeld opnieuw met eigen gebakken, maar ongezonde zoete broden en andere ongezonde lekkernijen zouden komen aanzetten, werd dit jaar het formulier dat naar de ouders gaat, aangepast. We vroegen aan de ouders enkel wie voor welk soort fruit kon zorgen of wie eitjes van de eigen kippen kon meebrengen, en we vroegen geen broden deze keer.

De sponsors werden dit jaar doelbewust gericht gestuurd, door ze concreet te vragen wat we het liefst wilden in plaats van keuzevrijheid te laten. Zo werd de beenhouwer uitdrukkelijk om sneetjes kaas gevraagd, zodat geen gezouten of vet vlees zou worden aangeboden.

De avond voordien al de eitjes koken en de tafels klaar zetten, zorgt voor een vlot verloop de volgende ochtend. 1 uurtje met een zestal mensen volstaat.

De kinderen kregen uiteindelijk fruitsla, eitjes, bruine boterhammen, zelfgemaakte (en minder gesuikerde) confituur, zelfgemaakte granola, zelfgemaakte smoothies, sneetjes magere kaas enz. een overvloed aan gezonde bouwstoffen !

Na het ontbijt was het de beurt aan de helpers om gezellig samen te eten, en dat was ook het ideale moment om de restjes te bekijken en alles te evalueren, om zo bij te sturen voor het volgende jaar.

Evaluatie

 • Eind of midden september is de ideale periode om dit gezond ontbijt te organiseren, omdat dan net bij iedereen de fruitoogst pluk klaar is en de kippen zijn nog niet gestopt met leggen.
 • Het aanpassen van het formulier was een goede keuze. We konden zo veel beter sturen wat we graag geschonken kregen van de ouders en vermeden ongezonde giften.
 • De pot met 1 kg honing van de lokale imker was nog zo goed als vol. Volgend jaar vragen we slechts een kleine pot van 500 gr.
 • Heel wat kindjes wilden graag meer dan een half eitje. Volgend jaar de hoeveelheid eitjes verdubbelen, zodat elk kind een volledig ei kan krijgen.

Concrete tips voor wie ook aan de slag wil

 • Op tijd starten met het zoeken van sponsors.
 • Stuur bij de lokale handelaars iemand langs uit het team die daar vaste klant is.
 • Wil je grote supermarktketens aanspreken, doe dit dan enkele maanden op voorhand.
 • Zorg dat in de dagen voorafgaand aan het ontbijt, verschillende medewerkers tijd kunnen maken om de beloofde producten te gaan ophalen bij de sponsors.
 • Kunnen de producten die gekoeld moeten bewaard worden, in de frigo’s op school gestockeerd worden? Indien niet, probeer dan tijdig uit te zoeken wie een extra frigo heeft of plaats kan vrij maken.
 • Geef de dag zelf aan één iemand de leiding die het aanspreekpunt is voor de andere medewerkers.
 • Maak een check list en een tijdsplanning op een groot blad papier met wat er allemaal dient te gebeuren en hang dit op.
 • Vergeet niet om foto’s te maken, die je kan posten via Twitter en Facebook. Zo creëer je meer betrokkenheid van de ouders en vind je het jaar daarna misschien gemakkelijker vrijwilligers om te komen helpen.
 • Vergeet niet om de sponsors met hun logo te vermelden op het formulier dat naar de ouders gestuurd wordt en geef de sponsors een exemplaar van het formulier. De volgende jaren kan je het formulier als voorbeeld gebruiken naar de sponsors toe.

Contactgegevens

BS Omer Wattez

Schoolstraat

9688 Maarkedal