Basisschool De Drie Beertjes organiseert succesvolle vrijetijdsdag


De ouderwerking van basischool De Drie Beertjes organiseerde een bosspel voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten van de school. De deelnemers konden in groepjes inschrijven en aan de hand van een plannetje de verschillende activiteiten in het bos gaan uitvoeren.


Context van de school

BS de drie beertjes is een kleine school in het landelijke Beernem. Ouders kiezen bewust voor het GO! of voor de kleinschaligheid van de school.

Aanpak

Het oudercomité is pas 2.5 jaar geleden opgestart. Het bosspel was meteen de eerste grote activiteit die ze organiseerden. Ze zochten een activiteit waar ouders elkaar zouden leren kennen, waar de leerkrachten ook gewoon konden meegenieten, en waarbij het hele gezin betrokken werd. Na een lange brainstorm met heel veel leuke ideeën bleek dat een bosspel kon voldoen aan al deze voorwaarden. Bovendien is de school gelegen in een regio met veel door bossen, ideaal dus.

De deelnemers kregen een formulier mee met een plannetje van het bos en vraagjes. Op verschillende locaties in het bos waren er doeproeven zoals een blindenparcours, denneappelgooien, voeldozen enz. Op andere plaatsen moesten ze een vraag beantwoorden, waarvan ze het antwoord in de omgeving vinden. Na het bosspel was iedereen welkom op school om pannenkoeken te eten. Op school konden alle deelnemers elkaar ontmoeten en de antwoorden op hun vragen eventjes vergelijken. De winnaars van de wedstrijd kregen een prijs, want wat competitie spreekt mensen altijd aan. 

Er werden heel wat inspanningen gedaan om het bosspel mooi in te kleden. Twee levende bomen verwelkomden alle deelnemers persoonlijk. Eén van de bomen deelde de spelformulieren uit terwijl de andere een leuk deuntje speelde op zijn accordeon. Het herkennen van dit liedje ‘In het bos daar staat een huisje’ was meteen de eerste opdracht van het bosspel. Zo was het tocht meteen met een vrolijke noot ingezet. Tijdens de prijsuitreiking achteraf doken de levende bomen terug op en konden ze de geslaagde namiddag afsluiten zoals ze was begonnen. 

De eerste editie was al succesvol: 120 deelnemers voor een school met 80 leerlingen! Hier en daar werd nog wat bijgeschaafd voor de tweede editie. Zo was er de tweede editie een heel mooie uitnodigingsflyer en affiche. Ook het formulier voor tijdens het bosspel was in dezelfde lay-out opgemaakt.  Zo kon alle communicatie via de affiches, flyer, website en Facebook in dezelfde stijl gebeuren. De activiteit werd ook heel ruim bekend gemaakt, voorbij de schoolmuren. De tweede editie waren er 150 deelnemers.

Tips voor wie aan de slag wil

  • Begin er op tijd aan. Zo’n activiteit vraagt wel wat voorbereidingswerk en als je te veel last minute moet beslissen, krijgt iedereen stress.
  • Er is zeker ook wel wat creativiteit nodig om onverwachte dingen op te lossen
  • Het loont zeker de moeite waard om te investeren in een mooie uitnodiging