Vind de interesses van je kind in het Beroepenhuis

  • 29 januari 2015

Niet elk kind weet bij de overstap naar het secundair of de tweede graad waar zijn of haar talenten liggen. En zelfs wie weet waar hij of zij goed in is, weet daarom nog niet welke beroepen daarbij aansluiten. Het beroepenhuis in Gent geeft 11 tot 14-jarigen de kans om kennis te maken met meer dan 50 beroepen. GO! ouders ging een kijkje nemen …

Het is zondag 2 februari wanneer we naar het Beroepenhuis in Gent trekken om te ontdekken hoe kinderen op hun beurt ontdekken waar hun interesses en talenten liggen. Meer dan 50 beroepen wachten er op ons. Heb je schrik om door de bomen het bos niet meer te zien? Geen nood: overal hangen handige wegwijzers die je brengen waar je zijn wil.

SchermafbeeldingWe besluiten om de wegwijzer naar ‘industrieel tekenaar’ te volgen. Daar krijgen we geen droge uitleg van wat industrieel tekenen juist inhoudt, maar worden kinderen meteen aan het werk gezet: ze krijgen de kans om hun eigen fiets te ontwerpen. Deze stand blijkt geen uitzondering te zijn: bij elk beroep kan je zelf ondervinden hoe het werkt en vooral: of het iets voor  jou is. Zo kunnen kinderen hier bijvoorbeeld een schip besturen als binnenvaartkapitein, de snoepproductie controleren als kwaliteitsverantwoordelijke, chemische stoffen onderzoeken als laborant, dokter-bibbergewijs als lasser aan de slag gaan of een tafel tot in de puntjes dekken in de horeca. Bij die stand over de horeca ontmoeten we ook een enthousiaste mama die ons graag te woord staat:

Ik ben hier vorig jaar geweest met mijn zoon, op één van die Open Zondagen.  Het is eigenlijk pas hier dat we ontdekt hebben dat hij erg veel interesse had in alles wat met Horeca te maken had.  Dit kwam een beetje als een verrassing voor ons, we hadden het nooit eerder als een optie gezien aangezien iedereen in de familie eerder met techniek bezig is.  Maar hier was het meteen duidelijk.  Ondertussen zijn we met hem naar een opendeurdag van een hotelschool gegaan, en daar is zijn enthousiasme alleen gegroeid.  We hebben hem ingeschreven en hij ziet het helemaal zitten. En dat terwijl we dachten dat het erg moeilijk ging worden voor hem om iets te vinden.”

SchermafbeeldingWe wandelen nog even verder en komen nog een heleboel andere beroepen tegen: van drukwerkafwerker tot magazijnbediende, van vrachtwagenchauffeur tot – hou u vast- polyvalent administratief bediende. Of wordt uw kind toch liever havenluitenant? Ook dat dan uitgetest worden op deze Open Zondag.

11 tot 14-jarigen krijgen hier de hele dag om beroepen uit te testen, maar ook wie aan het einde nog met vragen zit, gaat niet met lege handen naar huis. Elke bezoeker krijgt namelijk ook een bundel mee naar huis met enkele tests en nuttige links. Daarmee kunnen ouders en kind nog beter samen op zoek aan naar talenten en interesses.

De open zondagen gaan dit schooljaar nog vijf maal door. Alle data en praktische info vind je op de website.

Video's