Talentenschool Turnhout organiseert een Repair Café voor de ouders

  • 30 mei 2016

Je ziet ze overal opduiken: Repair Cafés waar je je kapotte spullen kan laten herstellen door vrijwilligers. Een kapot strijkijzer, een probleem met je laptop, een gebroken remkabel aan je fiets, … het kan allemaal. Talentenschool Turnhout campus Zenit experimenteerde met  een Repair Café tijdens de openschooldag. Waarom het een succes werd? We spraken met Nancy Van Hoof, GOK-leerkracht van de Talentenschool Turnhout.

Jullie waren direct enthousiast toen we jullie voorstelden om eens samen te experimenteren met een Repair Café bij jullie op school, waarom?

We werken al lang rond ouderbetrokkenheid op school en zoeken steeds nieuwe manieren om nog meer ouders te betrekken. We vinden het ook erg belangrijk om onze leerlingen de erkenning te geven die ze verdienen. Het organiseren van een Repair Café waarbij leerlingen kapotte spullen zouden herstellen van hun ouders en andere bezoekers, sloot daar perfect bij aan. De studierichtingen die onze school aanbiedt, zijn hiervoor ideaal (hout, elektriciteit, fietsherstellingen, autotechniek, drukkerij, ….) Bovendien willen we ons graag profileren als een milieubewuste school die het herstellen en hergebruiken van materialen stimuleert.

turnhout

Hoe verliep de voorbereiding, waren de leerkrachten en leerlingen direct enthousiast?

Bij een aantal leerkrachten merkten we drempelvrees. Maar dat is normaal, we hadden dit ook nog nooit gedaan. Ik heb verschillende gesprekken gehad met de leerkrachten om hen op de hoogte te brengen van wat het project inhield. Van zodra dit allemaal duidelijker werd voor hen, waren we vertrokken. De leerkrachten overlegden onderling en met de leerlingen welke herstellingswerken ze kunnen uitvoeren en welke materialen ze hiervoor nodig zouden hebben. Ik zorgde ook voor een Repair doos voor elke leerkracht zodat ze een duidelijk overzicht hadden van wat er van hen verwacht werd, waar ze de inschrijfformulieren in konden stoppen enz.

Daarnaast was er de zoektocht naar een geschikte datum… Na veel wikken en wegen, besloten we het Repair Café te laten doorgaan tijdens de openschooldag. De leerkrachten en leerlingen zijn dan aanwezig en de ouders komen op bezoek. Het is ook voor buurtbewoners en toekomstige leerlingen en ouders een leuke gelegenheid om de school in actie te leren kennen.

Voor de ondersteuning, het draaiboek en allerlei voorbeelddocumenten rond het Repair Café kon ik rekenen op GO! ouders.

Hoe waren de reacties achteraf?

Heel positief! Zowel de leerlingen, ouders, leerkrachten, buurtbewoners als de aanwezige pers waren enthousiast. Omdat het de eerste keer was, hebben we het kleinschalig aangepakt. Toch waren er al heel wat ouders die kapotte toestellen meebrachten. Vooral computers en kleine huishoudstellen waren populair. De leerlingenraad van de school had tegelijk ook een speelgoedruilbeurs georganiseerd. Dat paste van concept natuurlijk leuk bij het Repair Café. We hadden ook iets voorzien voor de bezoekers die niet op voorhand wisten dat er een Repair Café zou zijn: voor hen voorzagen we de mogelijkheid om pasfoto’s en kaartjes te laten drukken tegen scherpe prijzen. Zo konden ook zij praktisch kennismaken met onze studierichtingen.

Het Repair Café bleef na de openschooldag nazinderen op school. De weken erna zagen we regelmatig nog ouders met computers rondlopen op school die ze kwamen ophalen. Hoewel plannen voor volgend schooljaar nog niet concreet zijn, denken leerkrachten al na over kleine aanpassingen. Op initiatief van de leerlingen zelf werd er kort daarna ook al een mini-Repair Café georganiseerd door de leerlingen die niet meegingen op GWP.

Zijn er dingen die jullie in de toekomst anders zullen aanpakken of nog meer aandacht aan besteden?

We merken dat het Repair Café een goede drempelverlagende activiteit is voor ouders. Ouders merken ook meer en meer dat we werken aan ouderbetrokkenheid op school, dat is zeker positief. We willen in de toekomst nog meer inzetten op de actieve betrokkenheid van ouders tijdens het Repair Café. Zo kunnen we ouders aanspreken die zelf thuis zijn in één van de studierichtingen zodat ook zij kunnen komen helpen herstellen. Of misschien kunnen we op termijn onze ouderwerking de volledige ontvangst en coördinatie laten opnemen? We hebben nog genoeg ideeën voor de toekomst, maar we zijn alvast enthousiast over onze eerste editie!

Wil je meer informatie over Repair Café of de mogelijkheden bekijken om dit in jouw school te organiseren? In het najaar start GO! ouders met begeleidingen hierrond. Wil je er nu al alles van weten? Contacteer Veerle.Vyverman@g-o.be