Ouders zetten hun schouders onder de nieuwe speelplaats in BS Faluintjes

  • 22 oktober 2018

de faluintjes 2

De hete zomer van 2018, ze zullen hem niet snel vergeten in BS De Faluintjes. Net die zomer besliste een groep ouders om de speelplaats grondig onder handen te nemen. Niet zomaar wat oplapwerk, maar een intensief traject naar een nieuwe speelplaats voor de kleuters. We spraken met Stein Van Mulders, een van de initiatiefnemende ouders.

Hoe is het idee ontstaan om een nieuwe speelplaats voor de kleuters te maken?

Zowel bij de ouders als bij het schoolteam leefde het idee dat de speelplaats van de kleuters toch wel aan vernieuwing toe was. Er waren simpelweg te weinig spelmogelijkheden voor de kleuters.

We wilden niet zomaar snel een speeltoestel neerplanten, maar de speelplaats echt grondig veranderen. We hebben het geluk gehad dat een oud-leerling van de school die nu architect is, aanbood ons te helpen. Ze tekende met ons een volledig plan uit: struiken weg, een stuk afgraven, nieuwe toestellen, tegels, … Het bleek al snel dat ons spaarpotje van de ouderwerking niet voldoende zou zijn voor al deze mooie veranderingen.

Hoe losten jullie dit op? In fasen werken of de werken uitstellen en nog activiteiten bij organiseren?

In fasen werken leek ons lastig, de kleuters kunnen moeilijk 3 jaar op een bouwwerf spelen. We wilden liever alles tegelijk doen. We rekenden uit dat we veel geld konden besparen door alles zelf te doen met de ouderwerking en de leerkrachten. Een andere grote meevaller was dat de scholengroep de werken gedeeltelijk heeft geprefinancierd, mede door de goed doordachte plannen van de architect.

Hebben jullie dan alles zelf gedaan?

We hebben ons natuurlijk goed laten omringen. De adviezen van de preventieadviseur van de scholengroep bv. waren heel zinvol. We kennen wat mensen uit de bouwsector, wat het handiger maakte om bv. grote machines te huren. Maar we hebben geen enkel uurloon uitbetaald, de leerkrachten en ouders hebben alles zelf gedaan! Iedereen die wou meedoen, kon wel iets doen. Dat is het voordeel bij grote projecten, afhankelijk van ieders mogelijkheden zijn er genoeg taakjes te vinden.  En nu, 2 maanden en 500 werkuren later is er een mooi resultaat.

Welke tips zouden jullie meegeven aan andere ouderwerkingen die dit ook willen doen?

  • Maak een goede kostenraming
  • Zoek genoeg gemotiveerde medewerkers. Het is bovendien nodig een paar mensen te hebben die echt bereid zijn van er veel tijd in te steken!
  • Betrek mensen uit de sector voor advies en hulp

Proficiat met het resultaat!

de faluintjes 1de faluintjes 3