Marina Stieners: de vrijwilliger uit de 1000 aan het woord

  • 31 maart 2016

Tijdens de week van de vrijwilliger lanceerden we een oproep om die speciale vrijwilliger van je school of uit je ouderwerking te nomineren. Marina Stieners werd genomineerd door de directeur van de Lettertuin in Opglabbeek, Lieve Venken. Marina werd vrijwilliger uit de 1000 en ontving van GO! ouders het boek ‘geluk voor kinderen’. We laten haar graag even aan het woord.

Je bent ‘vrijwilliger uit de 1000’ geworden. Was je verrast?

Ja, ik was helemaal verrast! Ik wist ook niet dat er een oproep was geweest.

Waarom denk je dat de directeur je genomineerd heeft voor vrijwilliger uit de 1000?

Waarschijnlijk omdat ik heel erg achter het GO! onderwijs en achter de Lettertuin sta.  Ik ben ook al lang vrijwilliger. Ik ben begonnen als ouder in een ouderwerking toen mijn kinderen naar school gingen. Ondertussen heb ik al kleinkinderen maar ik blijf geëngageerd op school.

Wat zijn de redenen waarom je je zo blijft inzetten voor de school?

Ik ga heel graag om met kinderen, dus ik vind het altijd leuk om doen. En de schoolcontext interesseert mij ook: er zit zoveel variatie in, helpende handen zijn altijd welkom op een school. Ik bouw er ook fijne contacten mee op en het houdt mij jong.

Wat doet de school voor zijn vrijwilligers zodat ze zich zouden blijven inzetten?

De directeur zorgt ervoor dat de verschillende vrijwilligers elkaar leren kennen en dat ze regelmatig samenkomen. De directeur organiseert die bijeenkomsten. Zo blijven alle vrijwilligers op de hoogte van elkaars werkjes en kunnen we eventueel bijspringen waar nodig.

Wat is volgens jou de beste manier om er als school voor te zorgen dat ouders zich vrijwillig gaan inzetten voor de school?

Ik denk dat het zeker helpt als ouders vaak uitgenodigd worden op school. Zo bouw je hun interesse op en kan je hen warm maken om ook te komen helpen. Wij organiseren bv. altijd een kinderopvang tijdens de ouderavonden. Door dat te organiseren, zijn er al verschillende nieuwe geëngageerde ouders bijgekomen. Door iets te organiseren waar ouders bij betrokken zijn, merken ouders dat ook zij een steentje kunnen bijdragen en hulp of kennis kunnen bieden.

Ook de leerkrachten staan open voor samenwerkingen, heel laagdrempelig en vlotjes. Als er iets moet gebeuren op school (bv. iets verven), dan wordt een oproep voor helpers opgehangen aan de inkom of worden briefjes meegegeven met de kinderen. Er staat dan op bij wie geïnteresseerden zich kunnen melden.  

Heb je nog een gouden raad voor andere ouders die twijfelen of ze zich zouden engageren op school?

Zeker doen, je kennis en hulp is nodig op school!  Door je te engageren op school, leer je ook de school en zijn werking beter kennen. Je leert bovendien veel nieuwe mensen kennen. Ik heb er een tweede familie bijgekregen!