"Ik vind het zo belangrijk dat ouders zich hier welkom voelen" - de peuterkijkdagen in Basisschool Mijlpaal

  • 11 februari 2016

Je kind na 2,5 jaar naar school sturen, is voor elke ouder een grote stap. Dan denk je maar beter goed na over de school. In Basisschool Mijlpaal in Drongen organiseren ze voor nieuwsgierige ouders peuterkijkdagen. Drie zaterdagen per jaar kunnen toekomstige en nieuwe ouders komen kennismaken met de school, de klas en de juffen van hun jonge spruit. Sarah De Keukelaere is juf in de peuterklas en geeft ons meer uitleg.

Waarom organiseren jullie peuterkijkdagen?

Voor ouders is het niet altijd makkelijk om een schoolkeuze te maken. Daarom is het belangrijk dat ze een school beter leren kennen. Ook als leerkracht wil je toekomstige ouders graag beter leren kennen. We willen dat ouders zich welkom voelen op de school en zorgen voor een warm onthaal Op een peuterkijkdag maken we daar bewust tijd voor.

Wat is het verschil met een opendeurdag of een bezoekmoment tijdens de lesweek?

De leerkrachten kunnen hun aandacht echt volledig op de ouders richten. Er komen tien à twintig ouders langs en we hebben twee uur de tijd om al hun vragen te beantwoorden. Vaak brengen ze ook hun peuter mee en dan zien ze ook hun reactie. Doordat er geen lessen zijn, kunnen we ook alle lokalen in de school rustig tonen.

Welke vragen stellen ouders zoal?

Dat kan werkelijk over vanalles gaan, maar natuurlijk komen er vaak zaken terug: wat leert hun kind? Hoe ziet een schooldag eruit? Is er voor- of naopvang? Wanneer en hoe eet hun kind? Wat met zindelijkheid? Zijn er uitstappen?

Vraagt zo’n peuterkijkdag veel voorbereiding?

Eigenlijk niet. Op de vragen die ouders stellen kan ik gemakkelijk een antwoord geven, want het is waar ik me dagelijks mee bezig houdt. En de ouders willen de school en de klassen vooral zien zoals ze zijn, dus we hoeven niet veel klaar te zetten. Enkel in de communicatie steken we wel wat energie. Zo maken we flyertjes die we uitdelen in crèches, bij onthaalmoeders en bij lokale handelaars. We hangen die ook uit in de klassen en plaatsen de data op de website.

Plannen jullie nog vernieuwingen voor de peuterkijkdag?

Zeker en vast! Ik vind het belangrijk om projecten steeds te evalueren en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Stilstaan is achteruitgaan. Sinds dit jaar werkt ook het oudercomité mee aan de peuterkijkdagen. Na onze verbouwingen hadden we een lokaal over en dat doet nu dienst als oudercafé. Daar werden ouders na een rondleiding door de klassen ontvangen met een hapje en een drankje om even na te kaarten. Dat was heel waardevol: andere ouders zijn de beste ervaringsdeskundigen om uitleg te geven over de school. Bovendien draagt het opnieuw bij aan een welkom gevoel.

Verder overwegen we om aan de school ook een spandoek te hangen met daarop een aankondiging van de peuterkijkdagen, met verwisselbare data. We bouwen dus elk jaar een beetje verder.

Hoe zijn de reacties achteraf?

Ik sprak onlangs toevallig met een mama die nu een kind in de tweede kleuterklas heeft. Zij vertelde me dat die peuterkijkdag voor haar de doorslag gaf om voor onze school te kiezen én haar een warm, welkom gevoel gaf. Ik woon zelf op 40 minuten van de school en zeg vaak dat deze school een beetje mijn tweede thuis is. Misschien is het daarom dat ik het zo belangrijk vind dat ook ouders zich hier welkom voelen.

Tips voor wie ook aan de slag wil

  • Denk vooraf na over je activiteit: wil je het kleinschalig houden of groots uitpakken? Kies wat past bij jouw school
  • Wil je graag het oudercomité mee aan boord? Zoek gemotiveerde ouders met goesting om mee te helpen.
  • Niets is te gek om het eens uit te proberen
  • Alleen kan je het niet. Overleg en zoek steun bij de directie en je collega’s
  • Een peuterkijkdag op een zaterdag heeft als voordeel dat ouders niet moeten werken en dat je alle aandacht aan hen kan besteden.