Het oudercomité van Middenschool Genk gooit koffie in de strijd om ouders samen te brengen

  • 26 oktober 2017

Eind vorig schooljaar bracht GO! ouders een bezoekje aan Middenschool Genk die uitpakte met de koffietassen op hun laatste ‘babbelbar’ van het schooljaar. Aan het woord: Marc Jaspers, voorzitter van het oudercomité en Andrea Olaerts, leerkracht en contactpersoon tussen oudercomité en school. Twee gedreven krachten achter het oudercomité van Middenschool Genk.

Wanneer is het idee ontstaan?

Het oudercomité kabbelde al een tijdje voort op routine. We vergaderden in een strikte structuur, de school vulde activiteiten in en ouders hielpen. Er was weinig ruimte voor eigen initiatief. Toen Marc het voorzitterschap overnam, wou hij opnieuw wat leven brengen in de groep. Hij ging op zoek naar nieuwe activiteiten en vond op de website van GO! ouders de babbelbar* van Atheneum Lokeren.

Waarom een babbelbar in Middenschool Genk?

Een hapje en een drankje tijdens het oudercontact, leek de ideale manier om het oudercomité opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen en ouders elkaar te laten ontmoeten. Want als een oudercomité ergens om draait, is het toch wel om ouders samen te brengen. Daarnaast is het een kleinschalig initiatief dat gemakkelijk kan gedragen worden door een kleiner oudercomité zonder dat het schoolteam hoeft in te springen. Al heb je wel steeds een contactpersoon binnen het schoolteam nodig. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten en een meerwaarde voor alle partijen te zoeken. Via de babbelbar worden de contacten tussen schoolteam en oudercomité ook steeds beter. Het schoolteam kan de positieve effecten van het oudercomité rechtstreeks zien en leerkrachten komen ook al sneller eens een praatje slaan als ze even geen afspraak hebben met een ouder.

Maar dat is niet het enige wat jullie ondertussen al realiseerden?

Naast ouders laten ontmoeten, moet een oudercomité ook bijdragen aan het welbevinden van de leerlingen. Sinds enkele jaren sturen we vanuit het oudercomité enkele vrijwillige ouders aan die verse soep maken voor onze leerlingen. Voordien leverde een traiteur de soep, maar al snel merkten we op dat heel wat leerlingen deze links lieten liggen. Nochtans zijn heel wat leerlingen gebaat met een warm tussendoortje. Samen met enkele ondernemende ouders wordt er nu dus maandelijks verse soep gekookt.   Deze helpende handen werden persoonlijk aangesproken tijdens een babbelbar.  
Gloednieuw is ook de facebookpagina en de flyer van het oudercomité. Heel wat ouders kennen ons al, maar we merken dat velen toch nog niet weten waarvoor het oudercomité staat.

Tips voor anderen die ook aan de slag willen

  • Heb geduld. Routines doorbreken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vernieuwing heeft tijd nodig. Gun iedereen die tijd ook om te wennen aan nieuwe initiatieven.
  • De volhouder wint. Ouders beginnen nu mondjesmaat het initiatief te kennen en komen sneller spontaan langs. Een oudercomité moet zijn plaats verdienen.
  • Ontmoeting tussen ouders stimuleren hoeft niet via grote initiatieven. Met heel laagdrempelige en kleinschalige initiatieven kom je vaak al ver en soms zelf verder.  
  • Bewaak je communicatie. Stap zelf actief op ouders af. 

*Een babbelbar, een oudercafé, … : een gezellige plek  waar ouders iets kunnen drinken en elkaar kunnen ontmoeten tijdens het wachten bij een oudercontact.