Een doordachte schoolkeuze met School in Zicht

  • 14 februari 2014

Het kiezen van een school voor je kind is niet altijd zo evident als het op het eerste zicht lijkt. Hoe begin je daar immers aan? In Lokeren helpt ‘School inzicht’ ouders om een bewuste en weldoordachte schoolkeuze te maken. GO! ouders trok naar Brede school de Tovertuin in Lokeren en ontmoette daar de huidige en toekomstige ouders van deze school.

SchermafbeeldingHet is iets na negen uur ’s morgens wanneer we een tiental ouders rond een gezellige koffietafel zien zitten in de grote zaal van Brede school de Tovertuin. We worden vriendelijk uitgenodigd om bij te schuiven en wat koffie te drinken en niet veel later krijgen we ook een cupcake in de hand gestopt. Aan de tafel zit ook de coördinator Marianne. Zij geeft uitleg aan enkele nieuwsgierige ouders die volgend jaar hun kind naar een Lokerse school willen sturen. Marianne staat de geïnteresseerde ouders niet alleen te woord. Ook de ouders van de kinderen die hier al zitten leggen uit waarom zij voor deze school kozen en wat hen aantrekt. Wanneer de nieuwe ouders een rondleiding krijgen, grijpen zij onze kans en vragen we aan de huidige ouders hoe ze bij deze school beland zijn.

Melissa: Toen ik vorig jaar op zoek ging naar een school, kon ik via School in Zicht verschillende basisscholen in Lokeren bezoeken. Juf Marianne nodigde me op de algemene infoavond van School in Zicht uit om ook eens hier te komen kijken. Toen ik hier aankwam, was er net een wafelbak bezig en hing er een heel gezellige sfeer. Mijn kind kon ook meteen gaan spelen in de klas. Ik was meteen verkocht.

Liselot: De stad Lokeren had papieren opgestuurd met de oproep om je kind tijdig in te schrijven voor een school. Dat hield ook in dat ik moest gaan vergelijken en kiezen. School in Zicht vormde daarbij een brug om de scholen te bezoeken, zodat ik een vergelijking kon maken. Hier had ik meteen een klik.

SchermafbeeldingKlaartje: Ik vond het belangrijk dat mijn kind een multiculturele school zou opgroeien. Ik wilde dus geen ‘witte school’, maar wel een school die een afspiegeling is van de maatschappelijke realiteit. Ook het groene aspect van de school trok me hier aan, samen met het feit dat klassen er hier zeer regelmatig eropuit trekken. Dit is een Brede school. Ze zit niet onder een stolp.

Liselot: Er gebeuren hier inderdaad veel kleine spontane uitstapjes. Zo is er hier bijvoorbeeld een dierenwinkel in de straat. Een van de klassen is er vorige week heengegaan voor een kort bezoek, maar de kinderen vonden dat natuurlijk fantastisch.

Melissa: De school trekt niet alleen naar de buitenwereld, wij mogen hier ook binnen. Als ouder stopt het niet aan de schoolpoort. Ik wilde bij de school betrokken worden en dat kan hier zeer gemakkelijk en op een open manier.

De overige ouders geven nog andere redenen aan voor hun schoolkeuze. Dat gaat van een advies van de grootmoeder, over de kleine klasjes tot een eenvoudige “ik woon hier achter de hoek.” Over één ding zijn ze het echter allemaal eens. Wanneer we hen vragen of ze tevreden zijn over hun keuze knikken ze volmondig. Ondertussen zijn ook de nieuwe ouders terug van hun rondleiding. Welke school ze uiteindelijk ook kiezen: een goede schoolkeuze is vooral een goed geïnformeerde schoolkeuze. Wij waren alvast verkocht door het chocoladeglazuur van onze cupcake.